Vermogen

Batyka
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 Dec 2015, 16:00
Contact:

Vermogen

Berichtdoor Batyka » 25 Jan 2018, 11:33

Je kunt wanneer je een Rika koopt alleen het “vermogen” instellen. Dat is ook het geval wanneer je draadloze temperatuurvoeler het laat afweten. Je kunt dan n.l. niet meer het tijdsprogramma activeren hij valt automatisch terug op “vermogen”.
De vraag is wat gebeurd er in e.d. situatie? De kachel lijkt wel te werken, maar welke waarden worden dan aangehouden? Wanneer je b.v. het vermogen op 30% zet blijft hij dan constant op dat vermogen draaien, of heeft dat er niets mee te maken?
Kan iemand vertellen of en hoe de Rika dan werkt? Zo ja met welke uitgangspunten wat temperatuur betreft?

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 177
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Vermogen

Berichtdoor ferre » 26 Jan 2018, 06:47

ikzelf heb geen temperatuurvoeler, en verwarm dus altijd op vermogen.
denk dat dit het standaardprogr. is, waar de kachel op terugvalt als er iets mis gaat.gaat dan ook waarschijnlijk naar de min. instelling 30%.
30% en temp= voor mij genoeg bij buitentemp. tot nog. 5 gr.
bij 0 gr. staat die meestal op 50-60% .hangt een beetje af van je voorkeur en de grote van de kamer.ik zit graag warm 23°.min.
greetz
ferre

Batyka
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 Dec 2015, 16:00
Contact:

Re: Vermogen

Berichtdoor Batyka » 27 Jan 2018, 20:31

Begrijp dus dat je met vermogen de kachel kunt sturen.
De andere mogelijkheid waar ik aan dacht was dat je het vermogen aanpast aan de grote van het vertrek en je het starten en stoppen van de brander stuurt met de voeler.
Bedankt voor je antwoord.

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 177
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Vermogen

Berichtdoor ferre » 28 Jan 2018, 09:37

er is nog een reden waarom ik geen temperatuurvoeler heb.
Rika is één van de beste kachels maar mijn schouw is niet zo best (hoekschouw laagbouw en buis zit maar 1m. boven het dak). dan nog omringd door bomen en huizen.het kan dus beter maar daar zijn de kosten te hoog voor.
ik heb mede daarmee alle dagen een koekje in het branderpotje en poets dus alle dagen.kan dit gedeeltelijk oplossen door meer lucht te geven maar dan blaas ik ook mee de warmte door de schouw dus :? . heb ook van alle soorten pellets gebruikt en het is altijd hetzelfde.gebruik dus nu "B" pellets en heb nog nooit meer dan 3,5€ per zak betaald :D .
als ik de kachel op tijdsprogr. zou laten aangaan en die heeft enkele uren gebrand heb ik dus een koekje en zijn daarmee minstens de helft van de gaatjes in het branderpotje dicht.wat er dan kan gebeuren wil ik echt niet meemaken als ik van huis ben.
wees er dus zeker van dat je branderpotje nog vrij proper is als je op "tijd" en/of "afstand via smartphone" je kachel wil opstarten.
mijn kachel is nu 5 jaar en heb nog nooit grote kosten gehad.bedieningspaneel is vervangen na 4 jaar (min toets werkte niet meer).167€ geplaatst.
als die nog een jaar of 5 meegaat ben ik tevreden en dan ga ik naar iets anders op zoek met minder werk aan, denk daarbij aan warmtepomp zoals nu in mijn airco.ben daar zeer tevreden van en nagenoeg onderhoudsvrij voor mij.
greetz
ferre

Batyka
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 Dec 2015, 16:00
Contact:

Re: Vermogen

Berichtdoor Batyka » 30 Jan 2018, 16:36

De Sumo heeft geen apart bakje maar een rooster dat om de zoveel tijd omkiept. Ik heb dan ook nooit restanten op het rooster. Er is dus geen reden om niet op afstand te bedienen.
Momenteel zijn we langdurig niet thuis en wordt de kachel bijgevuld door anderen. Dan is het wel handig dat je op een afstand mee kunt kijken. Nu is hij op het vermogen teruggevallen en laat zich niet meer op het tijdsprogramma zetten vandaar mijn vraag.

Batyka
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 Dec 2015, 16:00
Contact:

Re: Vermogen

Berichtdoor Batyka » 01 Feb 2018, 11:36

(Een antwoord dat ik elders verkreeg en e.e.a. verduidelijkt)
“De vraag is hoe de kachel wordt aangestuurd wanneer er geen externe voeler of thermostaat is aangesloten.”

Vermogen
Als er geen Rika ruimtevoeler is aangesloten kan je op 2 manieren werken.

Je werkt manueel: kiest zelf het gewenste vermogen en beslist zelf wanneer je de kachel aan en uit zet.

Of tijdsprogramma vermogen: Je kiest ook het vermogen zelf maar de kachel zal volgens een tijdsprogramma starten en stoppen.

Ruimtevoeler
Bij het gebruik van de ruimtevoeler speelt het gekozen vermogen (bij het huisje) geen enkele rol. De kachel zal zelf beslissen op welk vermogen de kachel moet branden.

Als er een groot verschil is tussen de gewenste en reële temperatuur zal de kachel op een hoog vermogen gaan branden. Als het warmer wordt zal het vermogen verminderen om de kachel zo lang mogelijk te laten branden en de temperatuur constant te houden. Als het toch te warm is zal de kachel stoppen.

Bij de instellingen (tandwiel )=>ruimtevoeler=> scroll naar beneden => gewenste vermogen

Hier kan je een vermogen instellen van 1 tot 4

Bij 1 zal de kachel sneller en lager zakken in vermogen om minder te pendelen in kleine ruimtes.

Op stand 4 zal de kachel langer op vol vermogen blijven branden. Standaard staat deze parameter op 2 of 3.


Terug naar “Rika”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast