Netvergoeding zonne-energie

Over vanalles en nog wat, wat je ergens anders niet kwijt kan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Koen
Site Admin
Berichten: 448
Lid geworden op: 24 sep 2012, 22:04
Locatie: Sint-Joris-Weert
Contacteer:

Netvergoeding zonne-energie

Bericht door Koen » 10 dec 2012, 11:30

Wat denken jullie over de netvergoeding voor zonne-energie?

Overdreven?
Oneerlijk?
Niet meer dan fair en sociaal?

Mijn gedacht:
Een netvergoeding ja maar:
 • - Kan zomaar plots deze netvergoeding opgelegd worden aan iedereen die reeds panelen heeft? Is dit dan éénzijdige contractbreuk of op zijn minst misleiding? Moet er dan geen schadevergoeding gegeven worden? De overheid verleidt iedereen met hoge subsidies om panelen te plaatsen en éénmaal er voldoende geplaatst zijn wordt er een belasting op geheven.
  - Waarom wordt de vergoeding berekend op het einstalleerd vermogen? Waarom niet per geproduceerd vermogen zoals de certificaten? Waarom niet per netto geïnjecteerd vermogen? Moeten de certificaten dan ook niet uitbetaald worden per geïnstalleerd vermogen?
  - Waarom is er zo een groot verschil tussen kleine, grotere en zeer grote producenten? De zeer grote producenten betalen 3,13 €/Mwh. Dat is maar liefst 16932 keer minder dan een particulier.
  - Nettarieven liggen in België 30% hoger dan in het buitenland. Kan er aan die kant niet wat gesnoeid worden in de kosten.
  - Dragen de zonnepaneeleigenaars niet bij tot het vermijden van stroompannes deze winter. Moeten zij daarvoor bedankt worden met een extra tax?
  - Idem voor de zeer goedkope energie in de zomer op zonnige dagen. De grote chemie- en staalbedrijven betalen eigenlijk bijna niets op de spot-markt?
  - En tenslotte, zal de energiefactuur voor iedereen dalen nu de netbeheerders een nieuwe bron van inkomsten hebben aangeboord.
Houtpelletsfan van het eerste uur
Baxi/HS Tarm Multi-Heat 2.5 24kW pelletketel
http://www.pelletinfo.net - http://www.pelletsforum.be

Dirk
Pellet-starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 27 sep 2012, 11:24
Locatie: Zwijndrecht
Contacteer:

Re: Netvergoeding zonne-energie

Bericht door Dirk » 10 dec 2012, 16:20

Oorzaak van al deze commotie is dat in Vlaanderen de netbeheerders verplicht zijn de groene stroomcertificaten op te kopen aan de de door de Vlaamse regering bepaalde prijzen. In Wallonië is dat bv niet het geval. Het gevolg is dat de netbeheerders hun winst zien dalen en dus op zoek gaan naar nieuwe inkomsten: de netvergoeding.

Als Vlaanderen zelf die certificaten zou opkopen, kost het nog steeds evenveel maar 'verdwijnt' dit in de belastingen die je betaalt. En de netbeheerder hun winst blijft behouden: dus geen nood aan een netvergoeding meer.

Vergelijk het met de kinderbijslag: elke belastingbetaler draagt daaraan bij, ongeacht of en hoeveel kinderen hij heeft.
Sommigen krijgen deze kinderbijslag, anderen niet. Je ziet dat niet in je belastingen maar de subsidie wordt wel uitgekeerd aan een beperkt aantal gelukkigen.
(Stel u voor dat ze belastingen zouden heffen op het hebben van kinderen :D )

jantje67
Pellet-starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 14 feb 2013, 08:53
Locatie: Langdorp
Contacteer:

Re: Netvergoeding zonne-energie

Bericht door jantje67 » 15 feb 2013, 11:54

Maar wat ik eigenlijk niet goed snap: 'ze' hebben in de tijd die certificaten overgewaardeerd om de pv panelen te promoten, want indien belgie zijn CO2 nor(uitstoot) niet voldoende naar beneden krijgt moet men een boete betalen (door de Kyoto norm of een opvolger ervan). Wie moet dit betalen ? Ik dacht toch dat de overheid dan die boete moest betalen. Wat doet de overheid om dus van die boete van af te geraken ?? Iemand anders moet dat doen. (elia en eandis) dat klopt toch niet ? of zit ik ergens mis ?

Gebruikersavatar
Koen
Site Admin
Berichten: 448
Lid geworden op: 24 sep 2012, 22:04
Locatie: Sint-Joris-Weert
Contacteer:

Re: Netvergoeding zonne-energie

Bericht door Koen » 27 nov 2013, 11:54

Haha, rooie Freya kan fluiten naar haar belasting op groene energie! :lol:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131127 ... 267081141&
Houtpelletsfan van het eerste uur
Baxi/HS Tarm Multi-Heat 2.5 24kW pelletketel
http://www.pelletinfo.net - http://www.pelletsforum.be

Plaats reactie

Terug naar “ChitChat”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast