CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

JohanClaes
Pellet-newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 Feb 2017, 14:45
Contact:

CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor JohanClaes » 26 Feb 2017, 15:01

Dag allemaal,

Ik heb een pelletkachel van het merk CS Thermos, type "Fenice", 6KW, en ik krijg steeds de melding "1 gloeikaars stuk".

Even schetsen:
De kachel deed de zekering springen na het opstarten: opstartprocedure reinigen->laden->10 seconden later *stroom uit*
Dus heb ik naar de groene kachel gebeld en daar hebben ze me heel vriendelijk verder geholpen.
Wat ik al vermoedde: de gloeikaarsen zouden stuk zijn, dus ben ik er 2 nieuwe gaan halen.
Ze zijn nu gewisseld en de zekering springt niet meer af, maar ik krijg de melding "1 gloeikaars stuk".
Ik heb 2 eventueel kapotte gloeikaarsen liggen, en 2 nieuwe,
maar in welke combinatie ik ze ook aansluit (zelf met de 2 oude, vreemd genoeg) : ik blijf dezelfde foutmelding krijgen.
De zekering springt nu dus niet meer af, zelfs niet met de oude gloeikaarsen.

Dat lijkt me op een elektronisch probleem, maar ik wou toch even horen of iemand hier misschien tips heeft om dit probleem op te lossen.

De gloeikaarsen worden trouwens wél warm, maar de kachel gaat in "pauze" als ik hem laat opstaan.
Ik wou kijken of hij toch zou opstarten ondanks de foutmelding.

Alvast bedankt voor jullie suggesties!
Ik zie het niet zitten om de kachel op de aanhangwagen te laden en naar de hersteller te brengen, daar is ze te zwaar voor :)

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1725
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor HerC » 26 Feb 2017, 15:38

Komt de melding er dadelijk op bij het aanzetten of na een bepaalde tijd?

Als dit na een bepaalde tijd is worden mogelijk de gloeikaarsen niet heet genoeg of is de luchtdoorvoer rond de kaars niet optimaal zodat de pellets niet goed/tijdig ontstoken worden. Door een te laag gemeten temperatuur na bepaalde tijd vanaf de opstart komt de storing dan tevoorschijn.


Is de opening ter hoogte van het brandpotje goed open?
Zijn de pellets niet vochtig?
Zijn het de juiste gloeikaarsen die je meekreeg?

Als dit allemaal OK is zou ik je de raad geven de verkoper eens op te bellen.
Mogelijk kan hij je van op afstand helpen.

JohanClaes
Pellet-newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 Feb 2017, 14:45
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor JohanClaes » 26 Feb 2017, 16:59

Bedankt voor de snelle reactie!

Ik zal het brandpotje eens demonteren en proper maken.
Waarschijnlijk is de gemeten temperatuur te laag. Ik heb daar wel nergens sensoren in de buurt gezien?

Ik heb het even getimed:
- ik zet de kachel aan en hij begint met "reinigen"
- na 30 seconden komt er "laden" (er komen ook pellets tevoorschijn)
- 10 seconden later komt er "1 gloeikaars stuk"
- na in totaal 1:27 komt er te staan "pauze" en stopt de ketel met blazen.

De gloeikaarsen worden warm, maar omdat er zo snel gestopt wordt, worden ze niet heet.
Ik kan ze nog net vastpakken als ik ze vlak erna demonteer.

- De opening ter hoogte van het brandpotje moet ik zoeken en waarschijnlijk proper maken
- De pellets zien er OK uit, maar op anderhalve minuut verwacht ik niet dat ze al aan gaan zijn, dus dat is voor als ik al wat verder geraak :)
- De gloeikaarsen zijn zeker de juiste: ik had eerst andere meegekregen, en omdat het niet werkte ben ik gaan ruilen voor exact dezelfde, maar, zoals de verkoper al zei: dat maakt niet uit, beide types werken in mijn kachel.

Ik heb de verkoper (groene kachel) al opgebeld, intussen al 2x, en ik werd telkens heel vriendelijk geholpen, maar hij zei: als het met de andere gloeikaarsen nog niet lukt, breng de kachel dan even langs.
Maar dat krijg ik zomaar niet "even" voor mekaar, en ik heb ook het gevoel dat het iets klein is, vandaar dat ik hier even mijn licht kom opsteken :)

Ik ga proberen wat je voorstelt, en ik zal hier posten of het gelukt is of niet.

Nogmaals bedankt!

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1725
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor HerC » 26 Feb 2017, 20:28

Al na 40" na opstart melding dat gloeikaars stuk is lijkt me toch wat vreemd. Eer een kachel opgestart is zijn we normaal gezien toch altijd enkele minuten verder.

Kan volgens mij de t° sensor zelf wel eens zijn...

JohanClaes
Pellet-newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 Feb 2017, 14:45
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor JohanClaes » 01 Mar 2017, 11:08

Ik heb alles eens heel goed proper gemaakt.
Sensoren zie ik nergens in de buurt van het brandpotje. Er gaat geen enkele kabel die richting uit.
Dus ik vermoed dat de weerstand van de gloeikaarsen elektronisch gemeten wordt.
Als ze beiden niet verbonden zijn krijg ik de melding '2 gloeikaarsen stuk'.

De gloeikaarsen functioneren overigens perfect, ik heb gisteren het volgende gedaan:
- ketel laten opstarten
- wachten tot hij in fout gaat
- ketel uit en terug aan
En dan begint er rook te komen, en blijft de ketel doordoen (blijft ook wel 1 gloeikaars stuk zeggen).
Uiteindelijk gaat de ketel gewoon aan, en heeft hij uren lang gedraaid.
Dus door gewoon nét iets meer tijd te geven aan de gloeikaarsen, doen ze perfect hun werk.

Heel vervelend dus: de ketel werkt, maar hij heeft het niet door :)

Ik weet niet of iemand nog een idee heeft wat ik zou kunnen proberen?
Er zit aan het elektronisch gedeelte een seriële poort.
Is er ergens software te vinden? Momenteel staat er 'software V2' op het display, bij het opstarten.
Of weet iemand of ik in die richting iets kan proberen?
Er staat ook een test-knopje op de printplaat. Kan ik daar iets mee?

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 778
Lid geworden op: 09 Nov 2013, 14:08
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor El Torro » 01 Mar 2017, 12:49

Kun je in het (geheime) menu de tijd voor de foutmelding niet langer zetten of resetten naar de originele fabrieksinstelling?

Want dat lijkt mij het probleem, dat die waarde verandert is.

JohanClaes
Pellet-newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 Feb 2017, 14:45
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor JohanClaes » 01 Mar 2017, 13:05

Dat kan ik, als ik ergens kan vinden hoe ik dat moet doen :)

Klinkt als een goede piste: de kachel heeft namelijk ruim 2 jaar stil gestaan, zonder spanning.
Hij onthoudt de tijd nu wel als ik de stekker uittrek en terug insteek, dus het batterijtje zal nog werken, maar ik moest de tijd instellen de eerste keer dat ik de kachel terug in het stopcontact stak.

Mijn vraag dus: hoe geraak ik in het speciale menu?
Of heeft iemand een installateurshandleiding voor een CS Thermos kachel? (ook al is het niet van hetzelfde type)

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1725
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor HerC » 01 Mar 2017, 14:35

Is het nu eigenlijk een ketel of een kachel ;)

Temperatuur wordt gemeten door de rookgast° sensor...

JohanClaes
Pellet-newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 Feb 2017, 14:45
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor JohanClaes » 01 Mar 2017, 15:17

Van mij mag je het zelfs fornuis, haard of vuurtje noemen, als we elkaar maar verstaan :)

Ik heb goed nieuws: het is opgelost!

Je moet de laatste 2 parameters aanpassen.
In het Italiaans is het Assorb 2 res en Assorb 1 res (absorbtieweerstand?)

Hoe moet dit?
- kachel in stand "uit"
- set drukken
- de pijltjes omhoog en omlaag tegelijk indrukken tot de tekst verandert
je zit nu in een verborgen menu, maar je moet nog een niveau dieper gaan, namelijk naar het menu "parameters"
- selecteer menu parameters en druk set
- hier moet je een code ingeven, in mijn geval was het code "033", en dan op set drukken
Nu krijg je een hele resem parameters. Ga naar de laatste 2 parameters.
- Assorb 2 res stond op 1,5 en heb ik veranderd naar 0,8
- Assorb 1 res stond op 0,8 en heb ik laten staan

Ga uit de menu's en probeer of het nu werkt.
Bij mij komt nu geen foutmelding meer en de kachel werkt perfect!

Bedankt aan iedereen op dit fantastische forum, jullie zijn geweldig! 8-)

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1725
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: CS Thermos Fenice 1 gloeikaars stuk

Berichtdoor HerC » 01 Mar 2017, 16:06

Knap werk! ;)

Zie ook...

Verborgen inhoud
Je moet geregistreerd en aangemeld zijn om de verborgen inhoud te kunnen zien.

Verborgen inhoud
Je moet geregistreerd en aangemeld zijn om de verborgen inhoud te kunnen zien.


Terug naar “CS Thermos”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast