Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Plaats reactie
Mario
Pellet-newbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 okt 2021, 09:29
Contacteer:

Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Mario » 11 okt 2021, 10:35

Goeie dag iedereen,
Onlangs hebben mijn schoonouders een tweedehands Edilkamin Mya gekocht om een allesbrander te vervangen.
De Edilkamin is 5 jaar oud en de verkoop reden was een echtscheiding en moeten verhuizen. De kachel werd ter plaatse aangestoken en is in uitstekende staat, hij had net nog maar een groot jaarlijks onderhoud gekregen. De prijs was 350 euro, ik denk niet slecht toch?
Nu vrijdag 8 oktober 2021 werd de oude kachel weggehaald en de Edilkamin Mya geïnstalleerd. Terwijl de oude kachel verwijderd was, werd de schoorsteen grondig gekuist. Het oude aansluitgat goed dicht gemaakt en een nieuw gat gemaakt voor de pelletkachel. De Edelkamin Mya is aangesloten via een recht stuk inox buis diameter 80mm 50 cm lang rechtstreeks in de schoorsteen. De schoorsteen is gemetst, met binnenmaten 30 cm breed en 20 cm diep tot een hoogte van ongeveer 3m en daarboven is nog een 3m betonnen buis met binnendiameter 20 cm, dus totaal een 6m hoog. De schoorsteen komt boven de nok van het dak. Er is trek van de schouw, hoeveel weet ik niet, maar je voelt het goed.
De pelletkachel start perfect op en geeft geen foutmeldingen.
Maar als we de kachel verhogen van temperatuur als voorbeeld, hij is ingesteld op 20 graden en de kamer heeft 22 graden en dan verhogen we bijvoorbeeld naar 30 graden om te testen, dan blijft het vuur in de kachel zeer laag en warmt de kachel dus niet extra. Dan de bediening verandert van instellen graden naar instellen vermogen, wel dan veranderd er ook niets, geen hoger vuur ofzo. Ingesteld op P1 en dan naar P5 (maximum), maar de kachel blijft hetzelfde zeer laag branden. Telkens meer dan 45 minuten gewacht om te zien of er verandering plaats vind. Het venster is ook snel vuil, na ongeveer 4 u branden, zie je bijna niet meer door het venster van de kacheldeur. De dichtingen van de kachel zijn vernieuwd geweest.
De Edilkamin Mya heeft het systeem Leonardo. Gisteren heb ik in de parameters gekeken (enkel kijken en niets veranderd) en heb alles op papier genoteerd wat ik tegen kwam en wat de ingestelde waardes waren.
Nu had ik twee vragen. Heeft iemand enig idee waaraan dit zou kunnen liggen en wat de betekenis is van bepaalde parameter waardes, hiermee bedoel ik voorbeeld ik zie staan in de parameters codice L (L is waarschijnlijk low) en daarna zie ik codice H (zal dan high betekenen), wat is dat codice. Dus gewoon waar ik eventueel op internet volledige beschrijving kan vinden van de volledige naam van de verschillende parameters. Al gezocht op instellen, setup, service manual en wat weet ik nog allemaal, maar tot nu toe nog niets gevonden. Indertijd met mijn Modena na lang zoeken iets gevonden op een italiaanse site en dan google translate, maar nu vind ik niets.
Alvast bedankt om dit tot hier te lezen en ik kijk uit naar jullie antwoorden, zijn er nog vragen stel ze gerust.
Mvg
Mario

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 1242
Lid geworden op: 09 nov 2013, 14:08
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door El Torro » 11 okt 2021, 11:09

Ik denk dat je schouw gewoon te goed trekt, zie viewtopic.php?f=198&t=2290#p8063
codice is code in het Italiaans.

Misschien kom je hier iets verder mee: https://stufapellet.forumcommunity.net/?t=4996447

Mario
Pellet-newbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 okt 2021, 09:29
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Mario » 11 okt 2021, 11:55

El Torro schreef: 11 okt 2021, 11:09 Ik denk dat je schouw gewoon te goed trekt, zie viewtopic.php?f=198&t=2290#p8063
codice is code in het Italiaans.

Misschien kom je hier iets verder mee: https://stufapellet.forumcommunity.net/?t=4996447
Bedankt El Torro voor uw vlugge reactie, zal even de links doorspitten.

Mvg
Mario

Mario
Pellet-newbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 okt 2021, 09:29
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Mario » 11 okt 2021, 15:27

Heb inderdaad al een en ander gevonden op de links van El Torro, en op die manier geraak ik heel waarschijnlijk op de juiste weg. Dus we weten terug wat gedaan, zoeken en lezen, nog eens zoeken en opnieuw lezen en ga zo maar door, en pas na voldoende begrip iets aanpassen :lol:, en dan nog in kleine stapjes, zeker niet alles ineens willen veranderen :roll:

Maar ik heb een vraag bij codice L en codice H ( is inderdaad code, althans volgens vertaling, bedankt El Torro), maar wat doet het in de parameters, welke bedoeling hebben deze? Ze staan op codice L 15 en codice H 14.
De taal van de kachel is ingesteld op engels (nederlands zit er niet tussen), en toch zitten hier en daar italiaanse woorden tussen, zoals corrente, eventi.
Nu zoals ik al vermelde, google translate helpt veel.
En El Torro melde waarschijnlijk te veel trek, kan het dan dat de ruit toch nog zo vlug vuil komt? Ik dacht door te weinig trek dat de ruit vlugger vuil kwam, of heb ik het mis? Wat kan ik hiervoor aanpassen?

Mvg
Mario

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 2152
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door HerC » 11 okt 2021, 19:17

Als jij in de parameters geraakt is de voorganger er misschien ook in geraakt en mogelijk is er wat veranderd geweest.
Je zet best alles terug op fabriekswaarden, pas daarna de schouw aan en laat dan Leonardo zijn werk doen.

Mario
Pellet-newbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 okt 2021, 09:29
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Mario » 12 okt 2021, 11:36

Dag HerC,
bedankt voor uw antwoord. Hoe stel je de kachel terug op fabrieksinstelling?

Momenteel ben ik het internet aan het rond spitten opzoek wat elke parameter betekend en wat hij doet, ik probeer zoveel mogelijk info te vergaderen vooraleer ik ook maar iets doe aan de instellingen, want je kan meer kwaad doen dan goed.

Weet jij of iemand anders waar je eventueel de uitleg van de parameters kunt vinden. Ik heb al veel info opgeslagen en waar nodig vertaald en dan alle stukjes puzzel in een document plaatsen, maar dit is tijdrovend.

Mvg
Mario

Mario
Pellet-newbie
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 okt 2021, 09:29
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Mario » 22 okt 2021, 20:41

Hallo, intussen heb ik een ander gevonden zoals de kachel terugzetten op fabrieksinstellingen zoals Herc had aangeraden, en inderdaad nu kun je de kachel verhogen en verlagen in zowel automatisch als manueel. Verder heb ik niets aangepast.
De Edilkamin Mya heeft het systeem Leonardo. De kachel werkt nu ongeveer 8 dagen op fabrieksinstellingen en graag had ik wat hulp bij fijn afstellen.
Er liggen veel assen en de ruit word vlug vuil. Als de kachel de ingestelde temperatuur heeft bereikt en dus in de laagste stand werkt, dan zie je dat het vlammetje zeer laag is in de vuurkorf en dus denk ik vandaar het vlug vuil komen en veel assen. Kan je dit bijstellen?
Is mijn redenering juist. Leonardo houd rekening met de parameter instellingen Pellet p1L en Pellet P1H (enzoverder tot P5 L &H) om de rookgastemperatuur constant te houden met de instelling Temptest P1 en de parameter instellingen Air A1L en Air A1H ( ook tot Air A5 L&H)om de waarde Pascal zo constant mogelijk te houden met Pascal P1( en dus voor Pellet P2L &H tot Pellet P5L&H en Air A2L&H tot Air A5L&H om dan Temptest P2 tot P5 en Pascal P2 tot P5).
Dus hieruit concludeer ik als ik Pellet P1L of Pellet p1H aanpas en/of Air a1L of Air a1H in kleine stapjes dat het moet lukken, of zie ik dit verkeerd?
Deze waarden staan nu op P1L : 18´%, P1H: 21%, Air A1L : 25T/S, Air A1H : 26T/s, Temptest 1 : 130°C.
Met vriendelijke groeten Mario

Tittah
Pellet-fan
Berichten: 59
Lid geworden op: 12 nov 2019, 16:17
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door Tittah » 24 okt 2021, 11:06

Dag Mario,

Ik ben zelf ook lang bezig geweest met het experimenteren aan mijn kachel. De 3 belangrijkste settings zijn volgens mij de snelheid waarmee de pellets worden toegevoegd (bij mij: screw feeder power), de lucht die door de verbrandingsruimte wordt geblazen (bij mij: de smoke extractor power) en de hoeveelheid lucht die in de ruimte wordt geblazen (bij mij: heat exchanger power). Die kan je voor de 5 programma's apart inregelen. De andere parameters worden in grote mate automatisch geregeld door Galileo/Leonardo. Deze settings zullen bij jouw kachel misschien een andere benaming hebben.

Die eerste is redelijk duidelijk: hoe meer rotaties van het wormwiel, hoe meer pellets worden toegevoegd en hoe groter de vlam. De tweede zorgt voor de verbrandingslucht die beschikbaar is voor de pellets. Hoe hoger, hoe beter de verbranding (en hoe properder het ruitje blijft). Maar ook: hoe hoger, hoe lager het rendement omdat je veel warmte door de schouw naar buiten blaast. De laatste is ook duidelijk: hoe hoger, hoe weer warmte er in de ruimte wordt geblazen en hoe meer lawaai :) . Maar ook: hoe hoger, hoe meer rendement want dat is warmte die niet langs de schouw naar buiten moet.

Als je iets wil wijzigen, dan raad ik je aan om de settings met kleine stapjes aan te passen. Maar verwacht er ook geen wonderen van :). Na heel lang testen staan mij settings nagenoeg op de fabrieksinstellingen.

Weet ook dat je op het laagste vermogen sneller een vuile ruit zal krijgen. En als je huis een beetje aan de moderne isolatiestandaarden voldoet, dan heb je al snel teveel vermogen (waardoor heel veel mensen altijd op P1 moeten branden).

Ik heb enkele weken geleden zelf onderhoud gedaan aan mijn kachel en heb alle dichtingen van de deur en ruit vervangen. Ik heb gemerkt dat aan de onderkant van de ruit geen koord lag maar dat deze spleet vol met vettigheid en smeerlapperij zat (ik heb mijn kachel overkocht van de vorige eigenaar toen ik het huis kocht, en familie Flodder was er niks tegen :D ). Ik merk nu dat mijn ruit veel langer proper blijft. Ik veronderstel dat het de bedoeling is dat er langs de spleet onderaan de ruit ook lucht in de kachel wordt gezogen die ervoor zorgt dat de ruit een beetje afgeschermd wordt van de rookgassen (maar zeker ben ik er niet van).

Veel succes.
mvg,

Tittah

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 2152
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door HerC » 26 okt 2021, 14:13

@ Tittah: De opening onderaan de ruit dient zoals je dacht voor het wat langer zuiver houden van de ruit. Men noemt dit Airwash...

@ Mario: Tittah heeft gelijk wanneer hij schrijft dat op een laag vermogen de kachel wat vuiler brandt.
Wanneer je echt diep in de parameters wil zal je de code moeten kraken en daarna het Leonardo syteem weer uitschakelen.
Grote kans dat je weer in dezelfde miserie geraakt als ervoor...

Mijn advies... Laat Leonardo rustig zijn werk doen. De ruit kuisen zal je toch moeten blijven doen... Een blijvend propere ruit of een kachel die niet dagelijks/wekelijks/jaarlijks onderhouden moet worden bestaat niet.

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 314
Lid geworden op: 30 sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contacteer:

Re: Edilkamin Mya verhogen vermogen lukt niet echt

Bericht door ferre » 27 okt 2021, 09:08

op min. vermogen is je ruit sneller vuil.
als je naar je vlam kijkt kan je al bijna zien wat er niet goed gaat .als je op min. vermogen een vuile gele vlam hebt kan je iets meer lucht geven om dit op te lossen (als je in het menu geraakt).je ruit zal dan niet meer zo vlug vuil worden.
let wel : hoe meer lucht ,hoe meer warmte er in de schouw gaat . in kleine stapjes werken en neem een week tijd om de beste oplossing te vinden.
op mijn ruit hangt (per dag) een klein beetje stof dat ik verwijder met een schilderborsteltje .één keer per week poetsen met een vochtig keukenpapier.
ook veel testen met andere pellets .
greetz
ferre

Plaats reactie

Terug naar “Edilkamin”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast