Rika como roet erg

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 22 Mar 2016, 15:51

Beste,

Ik nieuw hier, ik heb onlangs een okkasie pelletkachel van rika gekocht.
Het model is como en is een 9kW.
De kachel werkt en brand wel maar in mijn ogen roet ze fel.

De schouw is ongeveer 4 meter lang ( incl. 1 T en 1 elleboog van 90graden en diameter 100 (de dikte van de uitgang aan de kachel)
Luchttoevoer komt er langs buiten via de voorziening die de kachel heeft (buis van dia 50)
Buiten zit er een afdekroostertje op dat ik al met een tussenafstand van de muur heb geplaatst zodat er volgens mij zeker voldoende lucht in kan ( de kachel geeft ook geen melding van te weinig lucht dus dit lijkt me oke)
Echter komt er toch snel na 1,5 dag branden een roetafzetting op de ventilator kachelwand etc.
Nu heb ik al wat raad gevraagd en men raadt me aan om de ventilatorsnelheid met 1/4 te verhogen.
Graag wil ik dit proberen maar ik vind nergens terug hoe ik in dit instelmenu kan komen.
Kan iemand me hier een code of handleiding van bezorgen?
Ik stook met pellets van de colruyt nl. Agriselect woodpellets EN plus

Of weet iemand een beter idee om eens uit te proberen?
Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 793
Lid geworden op: 09 Nov 2013, 14:08
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor El Torro » 22 Mar 2016, 16:11

Na 1.5 dag wat roet lijkt mij vrij normaal maar misschien kun je eens een foto plaatsen van wat jij veel noemt?

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 22 Mar 2016, 18:27

Mijn excuses dat ik de foto's niet gewoon op het forum kon zetten. Maar via de link kan u wel de foto's bekijken.

Via onderstaande link kan u de ruimte boven de ventilator zien, als u goed kijkt ziet u ook de inmiddels zwart geblakerde ventilatorschoepen zien.

http://nl.tinypic.com/r/15dwaxy/9



Hieronder is de link waar u de binnenkant van de afdekplaat naar de ventilator ziet. Al deze afzetting is van ik gok +-10 branduren.

http://nl.tinypic.com/r/oghp1e/9


Hieronder is de link waarmee u de vlam in de pelletkachel kan zien. Precies lijkt me deze ook te rustig te branden door te weinig zuurstof en hierdoor wordt ze ook zo groot. De vlam komt permanent tegen te staaf van de temperatuursensor boven in de kachel. De vlam brand ook geel/oranje terwijl ik dacht dat ze eerder een iets blauwere schijn zou moeten hebben. Je ziet ook dat op sommige momenten een zwarte rook voor de glazen ruit van de kachel omlaag valt. Buiten uit de schouw zie je met momenten ook zwarte rook. -> ik had hier een filmpje van gemaakt maar kan het niet verkleinen om het online te zetten.

http://nl.tinypic.com/r/2safo7s/9


Zelf heb ik al eens naar het toerental van de ventilator gekeken en dit varieert toch goed. Op 30% draait de ventilator iets in de 800 tr/min en op 100% draait de ventilator ongeveer 1200 tr/min (soms iets meer soms iets minder)

Ik heb het idee dat de ventilator telkens iets te stil draait. Soms is de ventilatorsnelheid nog niet volledig gedaald en dan lijkt de vlam "gejaagder en blauwer" te branden ik heb ook de indruk dat de kachel dan even meer warmte geeft. Eens de ventilatorsnelheid terug aangepast is naar de verbranding brandt de vlam weer geel/oranje met de bijhorende zwarte rook.

Indien iemand bij zijn goed werkende kachel de parameters kan zeggen bij bepaalde belasting 30-100% dan zou ik deze eens kunnen vergelijken met mijn kachel. Misschien levert dit ook iets op?
Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 793
Lid geworden op: 09 Nov 2013, 14:08
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor El Torro » 22 Mar 2016, 18:41

Persoonlijk zie ik geen vreemde dingen op de foto's?

Behalve misschien de hoge vlam, op welke stand is dat?
De pellet toevoer verminderen lijkt mij beter dan de ventilator harder te laten branden, dan ga je alleen maar meer warmte naar buiten blazen.

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 22 Mar 2016, 19:01

De foto met de vlammen is op 100%, dus vol vermogen.
De pellettoevoer verminderen is natuurlijk ook een optie maar hoe kom ik in dit parametermenu terecht om dit aan te passen?
Hieronder is nog een link van een filmpje waar de kachel ook op 100% aan het werken is.
Spijtig dat ik het filmpje zo heb moeten comprimeren anders zag je met momenten de zwarte rook voor het glas neerdalen.

http://nl.tinypic.com/player.php?v=fabxb5&s=9


In mijn ogen is er toch een (te) felle roetafzetting, want als na 10 branduren al zoveel is afgezet dan moeten de rookgaskanalen toch zeker toe zitten na 3 maanden. De schouw zal dan waarschijnlijk ook toe zitten... het lijkt me niet de bedoeling om elke 3 maanden de schouw te gaan vegen, toch?

Online
Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1777
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor HerC » 22 Mar 2016, 19:26

Hoe oud is de kachel en heeft ze een fatsoenlijk onderhoud gekregen?
Hoe zit het met de schouwtrek?
Komt uw schouw dubbelwandig buiten en minstens een halve meter boven het dak uit zoals Rika voorschrijft?

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 22 Mar 2016, 20:28

De kachel is 3 jaar oud.
Onderhoud heb ik zelf zeer grondig uitgevoerd zoals in de Rika handleiding beschreven staat.
De dichtingen heb ik ook gecontroleerd en deze waren nog in goede staat.
Ik weet niet wat er meer of grondiger zou kunnen gebeuren of wat ik over het hoofd gezien zou kunnen hebben.

Na inwinning van raad bij een bekende verwarmingsfirma heb ik de schouw als volgt gemaakt.

De schouw is opgebouwd uit een T stuk onmiddellijk achter de kachel.
Vervolgens gaat de schouw enkelwandig binnen omhoog tot iets onder het plafond. (om zoveel mogelijk warmte binnen te houden)
Vervolgens zit er een bocht van 90° met dan een stuk buis van 65 cm dat alleen dubbelwandig door de muur gaat.
Buiten is er dan nog ongeveer een halve meter enkelwandige schouwbuis (afhellend naar buiten voor condens in deze halve meter naar buiten te laten aflopen). Aan het einde van dit stuk buis zit er een rookgashoedje (een soort netje in buisvorm - eventuele condens loopt door dit hoedje uit zodat het niet in de buis blijft staan).
Alles is uitgevoerd in een diameter van 100 (zelfde dichte als de uitgang aan de kachel).

Initieel wilde ik buiten werken met geïsoleerde buis en tot boven het dak omhoog gaan.
De verwarmingsfirma heeft me verzekerd dat dit absoluut niet nodig was omdat de kachel toch een rookgasventilator had en dat het niet nodig was om een hoge schouw te voorzien.
M.a.w. moest er geen serieuze trek in de schouw zijn aangezien de ventilator de rookgassen wel zou wegblazen.
Wat betreft de +- halve meter niet geïsoleerde buis die buiten hangt, denk ik niet dat dit voor het roeten kan zorgen of zie ik dit mis?
Uiteraard kan dit wel voor condens gaan zorgen maar impact op het roet kan dit niet geven lijkt me.

Alvast bedankt voor de feedback!

Frawesda
Pellet-newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 Dec 2014, 00:27
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor Frawesda » 22 Mar 2016, 21:18

beste,
als je wil kom ik uw kachel afstellen ,
van waar ben je

Online
Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1777
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor HerC » 22 Mar 2016, 21:55

Vreemde schouwopbouw die u aangeraden werd. Wat men ook schrijft of zegt Je heb een onderdruk nodig in uw schouw van +/- 10 Pa om een goede werking te garanderen. Deze onderdruk ga je in jouw geval nooit hebben.

Prachtig voorstel van Frawesda trouwens.

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor ferre » 23 Mar 2016, 08:02

@ Frawesda,

ik heb ook een Rika, kan je niet gewoon zeggen hoe je in het menu geraakt om de kachel bij te stellen ???
waarom doe iedereen daar zo geheimzinnig over??
greetz
ferre

Frawesda
Pellet-newbie
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 Dec 2014, 00:27
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor Frawesda » 23 Mar 2016, 09:04

@ Ferre
Ferre, dit is om geen gevaarlijke situaties te creëren , je moet wel een beetje op de hoogte zijn van het menu (parameters) om de instellingen te veranderen .
een ontplofte of uitgebrande kachel is geen mooi zicht .
Dit is eigenlijk de hoofdreden , waarom dit niet vrijgegeven wordt.

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor ferre » 23 Mar 2016, 10:22

Afbeelding

op het net gevonden. werkt wel alleen met een ruimtevoeler !!
er staat wel overal druk op - maar bij een grote gele vlam is het natuurlijk +
heb zelf geen ruimtevoeler , dus nog niet geprobeerd.
laat zeker het resultaat weten,dan koop ik me ook een ruimtevoeler om de fan bij te regelen (waarschijnlijk goedkoper dan iemand te laten komen).
INSTELLINGEN VERANDEREN OP EIGEN RISICO !

greetz
ferre

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor ferre » 23 Mar 2016, 10:23

nog vergeten .ik heb een Rika Pico maar veronderstel dat dit hetzelfde is
grtz
ferre

Online
Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1777
Lid geworden op: 10 Mei 2014, 17:01
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor HerC » 23 Mar 2016, 16:19

Ook interessant eens te lezen.... http://www.ecopower.be/houtpellets/ehbo/schouw

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 23 Mar 2016, 23:44

@Frawesda: merci voor het aanbod maar voorlopig wil ik nog even wachten en zelf proberen de kachel af te stellen.

@ferre: ik heb de vlam proberen af te regelen. Een ruimtevoeler was niet nodig. Ik kon gewoon in het menu raken zoals beschreven.

Mijn parameters stonden op:
Auger: -10
Fan: -10
Cfan: 0

Eerst heb ik aan mijn schouw een afscherming gemaakt tegen de wind want een aansteker waaide eerst in de verbrandingskamer uit. Na deze voorlopige provesoire aanpassing bleef de aansteker rustig branden.

Toen heb ik de kachel aangestoken en verschillende instellingen geprobeerd.
Het was duidelijk dat de vlam hoog werd doordat het potje altijd goed vol was.
Dus de pellettoevoer heb ik stevig verminderd totdat de kachel nog toch nog voldoende pellets bleef krijgen. Nu kan er ook nog lucht door de gaatjes in de rand van de pot. De bovenkant van de kaars kan je net zien als er pellets in het potje zitten. Ik denk dat dit wel goed is zo? Niet?

De vlam was toen al minder groot maar nog steeds geel en oranje.
De ventilator heb ik daarom iets sneller laten draaien.
Nu zie ik dat de vlam iets witter en beneden ook iets blauwer kleurt.

Dit heb ik dan op 30, 50, 100% belasting getest en leek me in orde te zijn.
Soms zie ik nog wel eens een klein zwart wolkje in de kachel en buiten aan de schouw maar dit is meestal als er pas pellets zijn bijgegooid of als de kachel van belasting is aangepast. Deze wolkjes zie ik ook alleen maar goed bij 100% belasting. Op minder belasting kan ik de wolkjes niet opmerken.
Ook het eerder gemaakte roet brandt in de brandkamer terug zuiver weg op de vuurvaste stenen en de achterwand.

Mijn instelling is momenteel:
Auger: -18
Fan: -9
Cfan: 0

Dit ga ik de komende week eens uittesten maar ik heb er een goed gevoel bij omdat de kachel al veel schoner brandt.

Ook kwam ik errorcodes tegen:
F01:5 geen pellettoevoer volgens mij
F04:6 assenlade vol ( al stond er ook 'roststorung' in het Duits bij dit is iets met roest? Maar is me niet duidelijk.

Merci voor jullie hulp en ik hoor het graag wat jullie ervan denken. Of hoe jullie parameters zijn ingesteld.

Ps. Kan ik mijn kachel eens abrupt zonder stroom zetten om eens te testen wat er gebeurt bij een stroompanne? Of de schouw de rook krijgt afgevoerd...
Of is dit slecht voor de elektronica?

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 793
Lid geworden op: 09 Nov 2013, 14:08
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor El Torro » 23 Mar 2016, 23:48

Een keer de stekker uittrekken kan geen kwaad.

Kijk weleens naar de schouwtemp, daar stel ik mijn kachel op af.

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 24 Mar 2016, 09:41

Hoe warm mag en kan deze schouwtemperatuur zijn? Moetbik dit gewoon tegen de schouwbuis aan de kachel meten?

Zijn er nog parameters die ik kan checken? Zoals vlamtemperatuur etc. Maar ik heb geen idee in hoeveel deze mag bedragen.

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 793
Lid geworden op: 09 Nov 2013, 14:08
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor El Torro » 24 Mar 2016, 10:15

Staat dat nergens in de specs?
Ik heb er trouwens voor naar de fabriek gebeld, bleek dat ik veel te heet aan het stoken was 230º ipv de toegestane 200º

chiekbol
Pellet-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 Mar 2016, 15:28
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor chiekbol » 28 Mar 2016, 13:47

Ik kan alleen in het menu "R-max 0" vinden.
Maar wat dit juist inhoud weet ik niet.
De effectieve temperatuur van de rookgassen meet de kachel niet zelf volgens mij.

Heeft iemand trouwens ervaring met het aansluiten van een niet Rika ruimtevoeler?
Werkt dit goed en moduleert de kachel dan ook of gaat het over een aan-uitschakeling op het vooraf gekozen stookpercentage op de kachel zelf?

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 Sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contact:

Re: Rika como roet erg

Berichtdoor ferre » 29 Mar 2016, 08:34

De effectieve temperatuur van de rookgassen meet de kachel niet zelf volgens mij.

ik denk ook dat de kachel dit niet zelf meet,omdat men bij de installatie hier net achter de kachel een klein gaatje heeft geboord in het rookkanaal en daar met een een voeler in de buis zelf de temperatuur heeft gemeten. heb onlangs mijn flex. in de schouw laten vervangen en in de nieuwe aansluiting heeft men terug een gaatje geboord om de temperatuur te meten.achteraf word hier een vijsje in gedraaid.
een ruimtevoeler aansluiten (met draad) is volgens mij plug & play aan de achterkant van onder.de ruimtevoeler met de gsm optie zal je moeten instellen denk ik.sim kaart instoppen enz.
de reden dat ik hiervoor niet heb gekozen is : stel dat je de temperatuur instelt op 15° (s'nachts) .de temperatuur is bereikt en de kachel gaat naar de laagste stand.als het dan een half uur later nog te warm is zal de kachel uitschakelen en terug opstarten wanneer de temp. te laag word.als je bij uitgeschakelde kachel een koekje in je branderpotje krijgt zal de kachel niet meer kunnen opstarten met als gevolg een mogelijke ontploffing.(is al gebeurt hier).
ik denk dat de ruimtevoeler met een instelling op temp.op deze manier werkt en dat vertrouw ik niet.
je moet dan de juiste pellets voor jouw installatie vinden en de kachel moet zeer goed afgesteld worden,beter dan de installateur doet.

greetz
ferre


Terug naar “Rika”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast