Pagina 1 van 1

Laminox alarm 8 "active failure depress drawer"

Geplaatst: 01 apr 2018, 15:03
door menvis
Heeft iemand een advies bij onderstaand probleem ?

logboek storingen en onderhoud pellet cv kachel Laminox Idro 24kW Matic Termoboiler

bijgewerkt tot 1 april 2018 13:50

Tot 20 februari 2018 regelmatig zwarte rook, geuroverlast ("chemische lucht") en uitval, waarschijnlijk door as en "slak" in de branderpot. Vooral alarm 5 "no lighting".

Gebruik van bruine niet gecertificeerde relatief goedkope bulk pellets van Jager uit Hemelum.

Op 20 februari onderhoud kachel. Veel roet in de pijp, boven de boiler, in het “pijpensysteem” voor warmteoverdracht e.d. Twee sensoren vervangen: in de branderruimte (temperatuursensor) en bij de kachelpijp (druk rookgasafvoer ?).

De onderhoudstechnici (Michel Rispens en assistent) adviseerden de kachelpijp schoon te maken en "schone" gecertificeerde houtpellets te gebruiken.

Eerste weken na onderhoud, weinig problemen.

Op 20 maart nieuwe pellets van Novus uit Ulft geleverd: bruine niet gecertificeerde relatief goedkope bulk pellets uiterlijk vergelijkbaar met Jager. Deze pellets werden vanaf dat moment gebruikt.

Vanaf 20 maart regelmatig zwarte rook en uitval, waarschijnlijk door as en "slak" in de branderpot. Vooral alarm 5 "no lighting".

Schoonmaken van de branderpot en de asla hielp redelijk, maar moest vrijwel elke dag herhaald worden om de kachel aan de praat te houden.

Op 29 maart nieuwe schone lichte “witte” gecertificeerde relatief dure pellets in zakken geleverd van Bustotaal in Winsum.

Op 30 maart de kachelpijp gereinigd en de voorraadruimte geheel geleegd en gezogen. De vijzel werkte ogenschijnlijk naar behoren.

De branderpot en verbrandingsruimte geheel schoon gezogen en nieuwe schone pellets geladen.

Problemen alleen maar erger: zwarte rook, geuroverlast en uitval. Soms overlading van pellets die in de asla terecht kwamen.

Vooral alarm 8 (“active” “failure depress” “drawer”) en soms alarm 5 (“no lighting”). Met uitzetten en directe weer aan kwam het systeem steeds weer enkele uren op gang.

Opvallend was het geluid van een ventilator die steeds enkele seconden aan en weer uit ging voorafgaand aan het alarm.

Branderpot incl. gaten schoongemaakt en de "ontsteker" en de "temperatuursensor" voorzichtig met een borsteltje schoongemaakt.

Brander start goed op (witte "strakke" vlam) maar na een tijdje loopt de branderpot over en wordt de vlam oranje en "slap" (walmend). Zwarte rook uit de schoorsteen. Na ongeveer een uur alarmcode 8. Diverse filmpjes gemaakt.

Kachel open geschroeft en de recent vervangen sensoren voorzichtig schoongemaakt. Geeft geen verbetering. De ontsteker zie je op het goede moment gloeien, maar het kan zijn dat hij niet voldoende warmte geeft.

Op 1 april kachel aan de praat gehouden door kachel steeds even uit te zetten en weer aan. Door de deur te openen kon ik zien of de pellets goed verbrand waren. Als dat voldoende was, zette ik hem weer aan. Daarna deed hij het weer een tijdje tot alarm 8. Tijdens “alarm 8” en “cleaning final” doet de ventilator het en gaat de verbranding redelijk.

Een keer heb ik met behulp van een gasbrander de verbranding van de pellets op gang geholpen. Dat leek te helpen.

Op internet worden onder andere de volgende adviezen gegeven:
Controleren of de deur goed sluit (dat is het geval).
De druksensor in het afvoerkanaal vervangen. Daar zit mogelijk het probleem.

Hier staan foto's en filmpjes:

Re: Laminox alarm 8 "active failure depress drawer"

Geplaatst: 01 apr 2018, 15:36
door El Torro
En gewoon de pellettoevoer verminderen?

Re: Laminox alarm 8 "active failure depress drawer"

Geplaatst: 01 apr 2018, 15:42
door menvis
Dank, maar dat kan ik niet beïnvloeden. Dat gaat automatisch.

Re: Laminox alarm 8 "active failure depress drawer"

Geplaatst: 02 apr 2018, 14:17
door HerC
menvis schreef:Op 20 februari onderhoud kachel. Veel roet in de pijp, boven de boiler, in het “pijpensysteem” voor warmteoverdracht e.d. Twee sensoren vervangen: in de branderruimte (temperatuursensor) en bij de kachelpijp (druk rookgasafvoer ?).De onderhoudstechnici (Michel Rispens en assistent) adviseerden de kachelpijp schoon te maken en "schone" gecertificeerde houtpellets te gebruiken. Eerste weken na onderhoud, weinig problemen.
Ik vraag me af waarom je jezelf twee keer laat vangen aan rommelpellets....

Denk dat je de kachel best tot in de puntjes uit mekaar haalt. Zodat alle kanalen voor 100% zuiver zijn.
En hou het in het vervolg met 100% en gekeurde naaldhoutpellets.

Mengeling loofhout/naaldhoutpellets in een pelletkachel stoken en dan ook nog eens niet gekeurde pellets stoken is vragen naar problemen...